Bitcoin – mistä & miten ostaa sitä?

Miten Bitcoinia voi ostaa? Käydään tässä tiiviisti läpi suosituimmat tavat, jonka jälkeen osaat valita itsellesi sopivimmat keinot ostaa Bitcoinia. Hyvä!

Bitcoin osakevälittäjän kautta

Voiko Bitcoin sijoittajaksi ryhtyä perinteisen osakevälittäjän kautta? Kyllä vain, pienin varauksin.

Perinteiset osakevälittäjät tarjoavat pörssinoteerattuja tuotteita, johdannaisia, jotka seuraavat Bitcoinin hinnankehitystä. Toisin sanoen, kuten ostaisit pörssiosakkeita, voit ”ostaa” myös Bitcoinia.

Miksi lainausmerkeissä ”ostaa”? Kun ostat tällaista pörssinoteerattua tuotetta, omistuksesi arvo seuraa Bitcoinin arvoa, mutta et oikeasti omista Bitcoinia. Tämä voi vaikuttaa pieneltä asialta, mutta on tärkeä tiedostaa.

Jos olet jo jonkun osakevälittäjän asiakas, saat sitä kautta helposti Bitcoin arvoa seuraavia tuotteita. Tuotteisiin kuuluu juoksevia kuluja, mutta toisaalta ne ovat helppoja, ja myös verottaja saa tiedon tekemistäsi kaupoista automaattisesti, jos käytät kotimaista toimijaa. Kätevää.

Sen sijaan, jos haluat omistaa Bitcoinia oikeasti, ja pitää sitä hallussasi pitkään, suosittelen jatkamaan lukemista.

Epäsuora omistaminen Bitcoiniin sijoittaneen pörssiyhtiön kautta

Maailmalla on useita pörssiyhtiöitä, jotka omistavat suuria määriä Bitcoin -kryptovaluuttaa. Tämä tarkoittaa sitä, että ostamalla yhtiön osakkeita, omistat myös osan yhtiön Bitcoin-varallisuudesta.

  • MicroStrategy (Nasdaq: MSTR)
  • Square (Nasdaq: SQ)

Lisää: Tutustu Bitcoinia omistaviin instituutioihin bitcointreasuries.org.

Tässä tavassa omistaa Bitcoinia on se etu, että ostot voi tehdä osakesäästötilille. Osakesäästötili tarjoaa joitain etuja myyntivoittojen verotukseen liittyen.

Luonnollisesti Bitcoin-omistus on vain yksi osa yhtiötä, jonka arvonkehitykseen vaikuttaa moni muu asia, joten tämä tapa sijoittaa Bitcoiniin on lähinnä vain mielenkiintoinen erikoisuus.

Ehta Bitcoin kryptovaluuttojen välityspalvelusta

Aidon tavaran ostaminen onnistuu kryptovaluuttojen välityspalveluista, joita on maailmalla useita luotettavia, mistä valita.

Voit säilyttää Bitcoinit joko välityspalvelussa olevalla tililläsi, tai siirtää ne omaan lompakkoosi.

Myös suomalaisia välityspalveluita löytyy:

Miten valita välityspalvelu? Vertaile kaupankäyntikuluja, helppokäyttöisyyttä, löytyykö mobiili app, ja vaikuttaako palvelu luotettavalta. Olipa toimiala mikä tahansa, alalla pitkään toimineet yritykset ovat useimmiten turvallinen valinta.

Olipa välityspalvelu kuinka luotettava tahansa, suosittelen harkitsemaan Bitcoinin siirtämistä pois sieltä omaan lompakkoosi. Silloin olet yksin vastuussa omaisuudestasi, eivätkä muiden toimet tai kommellukset vaikuta siihen. Ole oma pankkisi.

Muistathan myös, jos myyt Bitcoinia välityspalvelussa, sinun on itse ilmoitettava kaupoista Suomen verottajalle.