Bitcoin omistaja – kuka se on?

Bitcoinin omistajasta on harvoin mitään uutisia tai puhetta mediassa. Voisi kuvitella heidän olevan valokeilassa ja kiinnostuksen kohteena. Miksi näin ei ole?

Syy on siinä, ettei bitcoinia omista kukaan.

Miten on mahdollista, ettei bitcoinia muka omista kukaan?

Bitcoin perustuu teknologiaan, joka mahdollistaa sen olemassaolon ja toiminnan ilman keskitettyä ylläpitäjää tai omistajaa. Ei siis ole olemassa keskustietokonetta tai organisaatiota bitcoinin takana.

Itse asiassa ei edes tiedetä kuka bitcoinin on keksinyt. Teknologian, joka itsessään on nerokas keksintö, esitteli nimimerkki Satoshi Nakamoto. Hänestä tai heistä on hyvin vähän varmaa tietoa.

Tiedetään, että bitcoin syntyi vuonna 2008, kun nimimerkillä Satoshi Nakamoto esiintyvä taho julkaisi ideansa bitcoinista. Hän tarjosi järjestelmän periaatteet ja ohjelmakoodin kenen tahansa tutkittavaksi, ja vapaasti käytettäväksi.

Kuka tahansa pystyi vapaaehtoisesti lataamaan avoimen lähdekoodin ohjelmiston, ja liittymään bitcoin-verkon ylläpitoon, ilman lupaa tai rekisteröitymistä. Asia on näin edelleen.

Tammikuussa 2009 bitcoin-verkko (lohkoketju) käynnistyi, jolloin verkkoa ylläpiti vain Satoshi Nakamoto itse. Päiviä myöhemmin siihen liittyi jo edesmennyt Hal Finney.

Bitcoinin keksijällä ei ole merkitystä

Bitcoinin keksijällä ei oikeastaan ole edes merkitystä, koska järjestelmä on hajautettu ympäri maailman, nykyään jo miljoonille tietokoneille. Kukaan, edes bitcoinin keksijä, ei voi pysäyttää, muuttaa tai muutenkaan vaikuttaa bitcoinin toimintaan.

Järjestelmä jatkaa toimintaa kunnes viimeinenkin bitcoinia pyörittävä tietokone sammutetaan, varsin korkealla todennäköisyydellä siis ei koskaan.

Bitcoinin omistavat tavallaan kaikki yhdessä, jotka päättävät omasta tahdostaan liittyä bitcoin-verkon ylläpitoon.

Lue myös: Bitcoin sitä bitcoin tätä – mikä vika euroissa on?