Mihin Bitcoinia tarvii?

Bitcoin on vuosikymmenessä kasvanut kuriositeetistä tarpeelliseksi työkaluksi, sekä omaisuuslajiksi, johon niin yksityishenkilöt kuin instituutiotkin sijoittavat.

Okei, mutta mihin Bitcoinia oikeasti tarvii, ja mitä hyötyä siitä on?

Käydään nyt läpi oikean elämän asioita, joihin Bitcoin tarjoaa usein paremman (tai jopa ainoan) ratkaisun verrattuna mihinkään muuhun.

Onko bitcoin muka jotenkin ainutlaatuinen keksintö?

Bitcoin on väitetysti yksi aikamme suurimpia keksintöjä. Ihailua saavat etenkin bitcoinin ominaisuudet:

  • Censorship-resistant
  • Seizure-resistant
  • Borderless
  • Permissionless
  • Pseudonymous
  • Programmable
  • Peer-to-peer

Huh huh! Kuulostaapa tekniseltä ja vieraalta. Palastellaan bitcoinin ominaisuuksia ymmärrettävään muotoon, käyttäen apuna oikean elämän esimerkkejä.

Arvonsäilyttäjä äärimmäisissä olosuhteissa

Bitcoin on arvonsäilyttäjä, joka kukoistaa äärimmäisissä yhteiskunnallisissa ja rahapoliittisissa olosuhteissa. Sen väitetään olevan yksi parhaista omaisuuslajeista henkilökohtaisen varallisuuden turvaamiseen, koska Bitcoinia ei voi sensuroida, manipuloida tai takavarikoida.

Autoritaarisissa yhteiskunnissa bitcoin voi olla ainoa vaihtoehto paeta hirmuvaltaa, koska bitcoin on yksi harvoista keinoista suojata omaisuuttaan, kun vastassasi ovat valtiovalta ja pankki.

Helppo säilytys ja liikuteltavuus

Bitcoin ei ole ainoa arvonsäilyttäjä, mutta sen digitaalinen olomuoto on joissain käyttötapauksissa valtavan paljon käytännöllisempi kuin esimerkiksi kulta tai kiinteistöt. Bitcoinia voit lähettää esteettä minne tahansa Internetin välityksellä, ja sen takavarikoiminen on lähes mahdotonta.

Nämä ovat arvokkaita ominaisuuksia, jotka korostuvat etenkin autoritaarisissa yhteiskunnissa, missä kansan varallisuuden käyttöä kontrolloidaan (mm. Kiinassa).

Turvasatama kansallisissa valuuttakriiseissä

Bitcoin voi toimia tehokkaana turvasatamana epävakaissa valuuttamarkkinoissa. Esimerkiksi turkkilaiset omistavat arvioiden mukaan eniten Bitcoinia kansalaista kohden. Bitcoin tarjoaa turvaa Turkin liiran arvon ollessa epävakaa.

Puhumattakaan Venezuelan tai Argentiinan tilanteesta, jossa hyperinflaatio, eli rahan arvon hallitsematon romahdus, aiheuttaa suunnatonta kärsimystä.

[Video 5 min] Kuinka bitcoinia käytetään suojelemaan ihmisoikeuksia (2021)

Taattu pääsy omaan varallisuuteen

Esteetön pääsy pankkitilillesi ei ole itsestäänselvyys. Esimerkiksi vuonna 2019 Libanonissa ja Argentiinassa ilmenneiden levottomuuksien vuoksi, kansalaisten käyttöoikeutta omaan rahaan rajoitettiin. Samaan aikaan kansallisen valuutan ostovoima heikkenee, kun epävarmuus ruokkii inflaatiota, ja syö pankissa jumissa olevaa varallisuutta.

Bitcoin on poikkeuksellinen keksintö, koska sen hyödyntäminen ei edellytä pankkia, valtiota tai yritystä. Pääsyä ja käyttöoikeutta Bitcoin-omaisuuteesi ei voida estää tai takavarikoida. Se on lohdullinen fakta, etenkin yhteiskunnallisesti epävakaissa olosuhteissa.

Euroopassa tai Yhdysvalloissa nähdään harvemmin epävakautta, joka vaikuttaa pankkipalveluihin, ja omaan rahaan pääsyyn. Hyvä näin.

Digi-ajan käteinen

Käteinen on häviämässä, ja tilalle tulevat mm. korttimaksaminen ja maksusovellukset, kuten vaikka MobilePay. Tämä on ilman muuta kätevää kassajonossa, ja helpottaa päivittäisiä ostoksia.

Käteisen häviäminen ei kuitenkaan ole ainoastaan hyvä asia, koska jokaisesta sähköisestä ostoksesta jää digitaalinen jälki. Tätä jälkeä voidaan käyttää profilointiin ja kuluttajien luokitteluun. Se mahdollistaa myös sen, että joku taho voi estää pääsyn omaan varallisuuteesi, omiin rahoihisi.

Bitcoinissa on paljon sähköisen maksamisen ja käteisen hyviä puolia. Se toimii vaivattomasti kuin maksusovellukset, ja turvallisesti kuin käteinen. Raha siirtyy henkilöltä tai yritykseltä toiselle ilman välikäsiä, aivan kuin käteinen.

Kuten käteisen ojentaminen ei vaadi pankkia tai rahalaitosta väliin, myös Bitcoin toimii näin. Ilman välikäsiä.

Katso seuraavaksi mitä vikaa euroissa on, ja onko bitcoin muka parempi.

Aiheesta muualla: ”Turvallisempaa kuin kulta” – Bitcoin-vakuudet tuovat kryptovarat perinteiseen varainhoitoon (Kauppalehti)

Tämä artikkeli on julkaistu 19.12.2019 kryptovalas.fi:ssä, ja sittemmin täydennetty lisätiedoilla.