Bitcoin sitä bitcoin tätä – mikä vika euroissa on?

Oletko kuullut bitcoinista, mutta et ole aivan varma mikä tai mitä se on? Siinä tapauksessa olet oikeassa paikassa.

Käydään läpi selkeällä suomen kielellä mikä bitcoin on, miten se eroaa euroista.

Onko euroissa muka joku vika?

Bitcoinin selittämiseen tarvitaan lyhyt kurkistus rakkaisiin euroihin (€).

Oletko kuullut sanonnan ”rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät”? Luultavasti olet, ja sehän pitää paikkansa, mutta et ole ehkä tullut ajatelleeksi, miksi näin on.

Euroissa on se valitettava seikka, että ajan myötä ne menettävät arvoaan.

Otetaan esimerkki. Annan sinulle 100 euroa, ja talletat sen tilillesi 5 vuodeksi. Viiden vuoden kuluttua sinulla on yhä 100 euroa. Rahat tallessa, joten mikä on ongelma?

Sinulla on sama määrä euroja, se on totta, mutta olet menettänyt ostovoimaa.

Menettänyt ostovoimaa? Kyllä. Se sama 100 euroa ei riitä enää samaan määrään ruokaa, asunnon vuokraa, tai vaikka polttoainetta autoon, kuin 5 vuotta sitten. Kaikki maksaa nyt enemmän, toisin sanoen eurosi ovat menettäneet arvoaan.

Euro-järjestelmässä ei suinkaan ole vikaa, vaan se on ominaisuus. Eurojen kuuluukin menettää ostovoimaa, jotta järjestelmä toimii. Tätä valvovat keskuspankit, kuten ECB.

Keskuspankit seuraavat rahan ostovoimaa, ja pitävät huolen, että se heikkenee mahdollisimman vakaasti. Noin 2,0 % vuosittain. Tämä tapahtuu mm. printtaamalla lisää rahaa.

Kohta päästään bitcoiniin, malta vielä hetki!

Mutta pankki maksaa euroilleni korkoa!

Totta, kun talletat euroja pankkiin, pankki jää sinulle velkaa tililläsi olevat eurot. Sillä välin se lainaa rahat eteenpäin, ja perii siitä korkoa itselleen. Tästä korosta sinä saatat saada häviävän pienen siivun, tosin nykypäivänä sinun osuutesi on pyöreät 0,0 %.

Valitettavasti pankin maksama talletuskorko on olematon, tai sillä on häviävän pieni merkitys. Mikään pankki ei maksa korkoa, jolla jäisit ostovoiman menettämisen jälkeen plussalle. Sad but true.

Euroja säästämällä, jäät pitkässä juoksussa aina tappiolle, eikä tilanne muutu. Kuten sanottua, tämä on ominaisuus, euro-järjestelmä toimii kuten suunniteltu. Siinä ei ole korjattavaa.

Miksi vain köyhät köyhtyvät, vaikka rikkaat käyttävät euroja myös?

Hyvä kysymys. Ovatko köyhän eurot muka erilaisia kuin varakkaan eurot? Eivät ole. Kyllä varakkaan eurot menettävät ostovoimaansa yhtälailla, siinä ei ole eroa. Ero tulee kuitenkin siitä, että varakas omistaa euroja vain sen verran kuin tarpeen.

Rikkaat eivät makuuta eurojaan pankkitilillä, vaan ostavat niillä omaisuuslajeja, jotka eivät menetä arvoaan. Rikkaat ostavat euroilla sijoitusasuntoja, arvopapereita, osakkeita, kultaa, ja nykyään jopa bitcoinia.

Eurojen säästäminen tekee köyhäksi, ja sijoittaminen on tapa suojautua tältä eurojen ominaisuudelta.

Ei varaa sijoitusasuntoon – game over?

News flash: Toisin kuin Iltalehden kommenttiosiossa luullaan, sijoittaminen ei vaadi rikkaita sukulaisia, perintöä, ja urheilukassillista kahisevaa.

Totta kai sijoittamiseen tarvitsee rahaa, mutta suuruusluokka ei ole tuhansia euroja, eikä edes satoja euroja. Nyt puhutaan kympeistä. Vaikka 10 tai 20 €.

Ei ole niin väliä mihin sijoittaa, kunhan sijoittaa. Se voi olla osakkeita, ETF:iä, tai vaikka bitcoinia.

Niin se bitcoin, sitähän sinä kysyit

Bitcoiniin liittyy kamalan tekniseltä kuulostavia ominaisuuksia:

  • avoin lähdekoodi
  • hajautettu järjestelmä
  • digitaalinen niukkuus

Käytännössä avoin lähdekoodi tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi tutustua sääntöihin, miten bitcoin täsmälleen toimii. Järjestelmää voi lukea kuin avointa kirjaa, ilman salaisuuksia.

Koska bitcoin on hajautettu järjestelmä, kukaan ei omista tai kontrolloi sitä. Jokaisella on mahdollisuus omistaa ja vaihtaa bitcoinia kotisohvaltaan, tai vaikkapa osallistua bitcoin-verkon ylläpitoon. Siihen ei tarvitse kenenkään lupaa.

Sen lisäksi, että bitcoin on kaikille tasapuolisesti avoin, mikään keskuspankki, valtio tai organisaatio ei voi manipuloida sitä. Bitcoinia on olemassa vain 21 miljoonaa kpl, eikä sitä voi ”printata” lisää. Bitcoin on digitaalinen niukka valuutta.

Bitcoin on ikään kuin digitaalinen valuutta, joka kannustaa säästämään. Järjestelmään ei ole sisäänrakennettu aiemmin kuvattua arvonmenetystä, kuten yleisesti käyttämäämme rahaan (eurot, dollarit, jne).

Mitä jos bitcoinin keksijä muuttaa mieltään ja sääntöjä?

Ei onnistu. Kukaan, edes bitcoinin keksijä, ei voi muuttaa hajautetun järjestelmän sääntöjä.

Järjestelmän toiminta tai käyttö ei vaadi keskitettyä tahoa, jonka harkintakykyyn olisi luotettava. Bitcoin-käyttäjän täytyy luottaa vain matematiikkaan.

Kuka päättää paljonko bitcoin maksaa?

Bitcoinin arvo määräytyy vapailla markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan, eli bitcoinin hinta on täsmälleen se, millä bitcoin vaihtaa omistajaa. [Lue myös: mistä ja miten bitcoinia ostetaan?]

”Huomaa, että joka kerta kun dollareita myydään bitcoinia vastaan, maailmassa on täsmälleen sama määrä dollareita ja bitcoineja. Se, mikä tässä muuttuu, on suhteellinen preferenssi pitää yhtä valuuttaa hallussaan toisen valuutan sijaan. Bitcoinin arvon noustessa se on osoitus siitä, että markkinaosapuolet mieluummin pitävät hallussaan bitcoineja dollarien sijaan.”

Lue: Bitcoinin takana ei ole mitään 31.1.2020

Bitcoin on kaikkien, muttei kenenkään oma. Se on ihmiskunnan yhteinen digitaalinen valuuttajärjestelmä.

The end

Nyt käy stoori pitkänpuoleiseksi, joten jätetään tämä toistaiseksi tähän.

Jos olet kiinnostunut bitcoinin historiasta ja teknisemmästä katsauksesta, tsekkaa esim. Bitcoinkeskuksen video:

28 min läpileikkaus bitcoiniin, by bitcoinkeskus.com

Muistathan, Kryptovalas ei koskaan anna sijoitussuosituksia, vain omia ja viisaampiensa näkemyksiä. Käytä tietoa kuten parhaaksi näet.

Psst.. mihin bitcoinia tarvii?